Terug naar boven
Op Pewi.nl hebben al vele banen gestaan en daar is dit weekend Yarmouth stadium bijgekomen, een baan waar ook nog niet veel mensen van het continent zijn geweest. Yarmouth stadium is een baan waar Spedeworth wedstrijden organiseert. Het ligt in Great Yarmouth een badplaats waar veel te doen is en je zeker een paar dagen kunt vermaken. Daardoor komen er natuurlijk ook veel toeristen naar de wedstrijden en zijn er veel wedstrijden in de zomer. Naast de autospedway is er ook nog Greyhound racing ( hazewind hond rennen).
De baan is rond de 300 meter en daardoor heb je al met weinig auto's veel actie, zo waren er 12 mascars die al voor leuke wedstrijden zorgde ook de heats met 15 bangers voor spektakel.
De accommodatie is ook super er is een klein rennerskwartier meteen gelegen aan de baan. Er is een gedeelte waar je overdekt achter glas kunt zitten wat er zeer netjes uitziet zoals de gehele tribune. Er zit ook een nette snackbar in.
Wij gingen naar de East Anglian reunion race voor unlimited bangers waar rijders zouden rijden die voor 2000 in Yarmouth bangers reden. Er stonden 70 auto's op de maar er kwamen maar 45 auto's. Er was wel heel veel publiek op deze wedstrijd afgekomen. Het matriaal was super zoals de wedstrijden.
Na afloop was het publiek ook zeer snel van het terrein af ( reden met 2 tegelijk van de parkeerplaats af ).
Met al een baan waar je een keer geweest moet zijn, het enige nadeel van de baan is dat het een beetje in een uithoek is maar is er een grote wedstrijd is het zeker de moeite.
Bekijk hier wat foto's van de auto's die er reden en van de baan in Yarmouth.
Peter van Oijen
Autospeedway is in Nieuw Zeeland een erg populaire sport. In totaal zijn er zo'n 35 banen bekend op een inwoners aantal van ruim 4,2 miljoen mensen. 24 Van die banen zijn verenigt in Speedway New Zeeland de bond van de speedway en te vergelijken met de ORCI in Engeland alleen horen er in Nieuw Zeeland ook de speedway motoren bij.
Speedway Nieuw Zeeland heeft 2700 full time rijders en daarnaast ook nog een 2500 die af en toe rijden.
Speedway in in Nieuw Zeeland een van de populairste sporten in de zomer, dat blijkt ook wel met o.a 240's waar dan de kranten van vol staan.
Ze hebben vele klassen waaronder stockcars ( superstocks) die er dan wel wat anders uit zien als bij ons.
Grote wedstrijden hierin zijn world final 240's en superstock team finales. Een team race met stockcars waar veel is toegestaan. Bekijk hier maar het filmpje van waar de Engelsen ook aan mee deden.
Naast de stockcars zijn ook de sprint cars, super saloons en midgets erg populair ( klik op de klasse om filmpje te zien). Dus het speedway draait dan zeker ook niet rond een klasse. Natuurlijk zijn er ook gewoon standaard klasse en ministocks maar dan wel in een ministockcar.
Naast de banen die zijn die zijn aan gesloten bij speedway New Zeeland zijn er nog losse banen. Deze hebben hun eigen regels en er rijden soms andere klasse zo als op Mermere Dirt. Klik hier voor een filmpje waar je een race ziet op zo'n baan..
Nieuw Zeeland is echt een speedway land dus ook zeker een vakantie waard want daarnaast is het ook echt een heel mooi land.
Vorig jaar is Pewi Lange Frans met zijn vrouw Magda naar Nieuw Zeeland geweest waar ze ook mee zijn geweest met de familie Dahm met het racen. Nu een jaartje later een update met in wat voor klassen ze nu hebben gereden. James rijdt nog steeds in de Sprint Cars wat hem goed afgaat maar daar is nu ook broer Keaton bij gekomen. Ook bij Keaton is het duidelijk dat hij erg talent heeft en zal dan ook een mooie toekomst in deze klasse hebben. Dochter Hillery is van de ministocks overgestapt naar de production saloons klasse waar ze met een honda rijdt. Haar droom is nog om in een Sprint car te gaan racen.
Wij wensen familie Dahm veel succes met het racen en volgende winter is Pewi Lange Frans met Magda erbij voor ons om het allemaal vast te leggen.
Bekijk hier de foto's van het team en van het bedrijf van familie Dahm.
Met dank aan Familie Dahm en Lange Frans
In verband met de 100ste verjaardag van de Indianapolis 500 komend weekend, willen we bij Pewi aandacht besteden aan Nederlands succesvolste coureur en Indy 500 legende; Arie Luijendijk.
Hij is geboren op 21 september 1953 in Sommelsdijk, later verhuisde hij naar Den Bosch, waar hij nog steeds zijn tijd in Nederland doorbrengt. In 1985 maakte hij zijn debut op de Indianapolis 500 waar hij rookie of the year werd. In 1990 wist hij voor de eerste maal de wedstrijd te winnen met de hoogst gemiddelde race snelheid ooit (299.307 km/h). Zijn eerste pole position behaalde hij in 1993, dit zou nog tweemaal voor elkaar krijgen in 1997 en 1999. De tweede Indy 500 overwinning kwam in 1997. Ook staan er sinds 1996 twee officiele ronde records op zijn naam; record over 1 rondje (gem. 382.216 km/u) en het record over 4 ronden (gem. 381.39 km/u) (qualificatie is over 4 ronden).
Bekijk hier filmpje Arie Luijendijk
Statistieken; Arie Luijendijk op Indy
17 starts, 2 overwinningen, 3 poles, 4 top 3 finish, 5 maal voorste startrij, 188 ronden aan kop, 8 wedstrijden aan de leiding gelegen
Dennis de Laat
De maand mei staat traditioneel in het teken van de Indy 500 met trainingen, qualificaties en tijdens het Amerikaanse Memorial zondag de race zelf. PeWi besteed deze maand extra aandacht aan deze wedstrijd, omdat de wedstrijd 100 jaar bestaat. Het is overigens de 95ste editie (ipv 100ste), omdat tijdens beide wereld oorlogen er niet gereden werd.
Bakermat
Indianapolis is een bakermat van zowel autospeedway als circuit racen. De eerste autoraces vonden plaats in Frankrijk waar vooral van stad tot stad werd gereden. Indianapolis Motor Speedway was een van de eerste permanente circuits. En in de hedendaagse autosport worden nog steeds gebruiken en termen gebruikt die hier hun oorsprong vonden; een straatauto / pacecar gebruiken om het veld op gang te krijgen, het neutraliseren van de wedstrijd met een safetycar, de term pole position komt hier vandaan naar de enorme paal waar de 33 posities van de deelnmers wordt weergegeven (beste positie was het dichtste bij de paal), the most famous words in racing; Gentleman start your engines!!! komen hier vandaan en zelfs het gebruik van een spiegel in plaats van een meerijdende mechanieker komt uit de eerste Indy 500.
In den beginne....
De Indianapolis Motor Speedway is een initiatief van Garl. G. Fisher, James A. Allison, A.C. Newby en Frank H. Wheeler en werd geopend in 1909. De ovale baan is 2˝ mijl lang (bijna 4 kilometer). De opkomst van publiek en coureurs was groot en de ondergrond van teer en gravel werd vervangen door 3,2 millioen bakstenen, hier dankt de baan zijn bijnaam the Brickyard aan. In 1911 werd de 500 voor het eerst verreden en gewonnen door Ray Harroun in zijn Wasp. Al snel groeide dit evenement en werd het het grootste 1 daagse sport evenemnt ter wereld met meer dan 400.000 bezoekers!
2011
Een record aantal van 42 coureurs zullen zich proberen te qualificeren voor de 33 startplaatsen. Van de namen die nu bekend zijn, zijn er vier oud winnaars; Helio Castroneves (2001, 2002, 2009), Dan Wheldon (2005), Dario Franchitti (2007, 2010), Scott Dixon (2008) en maar liefst 18 de minimaal eenmaal een Indycarrace hebben gewonnen.
Schema;
Zondag 15 mei t/m vrijdag 20 zijn er trainingen.
21 mei Poleday; plaatsen 1 t/m 24
22 mei; Bumpday, plaatsen 25 t/m 33
27 mei; Carburation day (laatse training)
29 mei; INDIANAPOLIS 500, 1911-2011
Door Dennis de Laat
Ik ben vorige week terug gekomen na 6 weken vakantie en heb toen meteen wat fotos naar jou gestuurd van het racegezin de familie Dahm waar wij zo
hartelijk werden ontvangen.
Al de eerste dag meteen een Pewi kalender afgegeven en nog een andere racekalender wat daar dus goed terecht komt met al die speedwaymensen.
De 3 kinderen die racen hebben een grote gezamelijke hal die vol staat met allemaal race atributen , computers en een paar grote tv's.
Hangt vol met fotos en ,kalenders en er staan een paar banken waar ze onder het genot van een pilsje elke wedstrijd die ze gereden hebben de volgende dag
gezamelijk terugkijken want elke heat van de drie kinderen wordt gefilmd om te analiseren.
Ik filmde natuurlijk ook dus ik moest ook elke keer mijn film laten zien want ik filmde net iets anders als zij en daar waren ze heel enthousiast over.
Ik ben daar terecht gekomen bij de fam. Dham dank zij mijn neef die al 50 jaar in NZ woont en ook al 45 jaar bevriend is met Gordon Dham de vader van
Hillary die sinds haar 13 al ministocks rijd en dit inmiddels al 4 jaar doet en nu de overstap wil maken naar de superstock maar Gordon wil dit nog even tegen houden ze is nog iets te jong voor het ruige werk.
Dan hebben we Keaton de middelste van de drie die 20 jaar is en rijd een produktie salooncar een honda waar hij een paar weken geleden in Huntly het
Waikato kampioenschap in zijn klasse heeft behaald na een raceoff met 3 andere rijders.
Keaton heeft de intentie om of supersaloon of sprintcar te gaan rijden als hij zijn studie afgemaakt heeft . Keaton is een heel bekwaam coureur die met het koppie rijdt.
Dan hebben we James de oudste van de drie met 23 jaar een goede sprintcar coureur en dat is ook de wagen waar mijn neef altijd aan meewerkt op wedstrijddagen alleen het motorische gedeelte wordt onderhouden door een motorbouwer uit Auckland die gespecialiseerd in de motor van de sprintcar.
Ik ben met de hele fam.Dham naar de teamraces in Palmston North geweest 3 pachtige dagen beleefd en spectaculaire races gezien.
Gordon had alles voor ons geregeld het motel en zelfs kaartjes in de vip-lounge van het stadion dat 2 dagen helemaal was uitverkocht met ongeveer 20.000
toeschouwers.
Verder zijn we nog naar Paradise-Vallyspeedway in Rotorua geweest,naar Kihiki-Speedway,naar Huntly Speedway en Waikaraka speedway in Auckland
waar we overal NZ kampioenschappen hebben gezien in verschillende klassen met een woord geweldig.
De volgende klassen daar gezien Superstocks,Stockcars,Ministocks,Saloon,Supersaloons,Streetstocks,Midgets,Minisprint,Modefeid,Sprintcars en Produktion
salooncars.
Dus je kan zien wat voor een ideale vakantie je kan hebben.( trouwens mijn vrouw vond het ook geweldig)
Bekijk hier de foto's.
Groetjes Frans en Magda
De eerste oval race wedstrijd voor auto's was in september 1896 in Narragansett dat gelegen was in de staat Rhode Island een staat naast de staat New York. De baan was een 1600 meter lange dirt track en er kwamen 6 auto's op de baan. Van de 6 waren 5 benzine auto en 1 met een elektrische motor. Of je het gelooft of niet de auto met de elektrische motor won de race en deze werd bestuurt door A.L Riker die onder grote plublieke belangstelling de prijzenpot mee naar huis mocht nemen en hiermee de eerste oval race winnaar werd.
Een geheel nieuw item op de Pewi site. In dit gedeelte gaan we de wereld rond om te kijken waar en wat voor speedway en demolition derby's ze op deze aardbol hebben. Maar ook geschiedenis en wat is de invloed van de speedway in bepaalde landen.
Speedway World zal een informatieve aanvulling zijn, waarin je soms nog verrast zult gaan worden.
.