Orlando speedworld
We zijn op zaterdag 18 februari naar de lokale dragraces geweest in Orlando. De sfeer was ook hier relaxt en de entree was 12 dollar. De sfeer die er hang was echt erg relaxt en viel ook op dat er diverse ouderen mee deden met dr dragrace. Mooi was er te zien dat er een ford thunderbird van de jaren 80-90 mee reed met een oude man en vrouw ( samen in de auto ) van over de 70. Als ze dan gereden hadden gingen ze weer relaxt koffie drinken naast hun auto.
Toen we bij de dragracen waren op Orlando speedworld was er tegelijk ook driften op Orlando speedway. Wij zijn daar natuurlijk heen gegaan ook om natuurlijk de speedwaybaan te gaan bekijken waar ze regelmatig speedwaywedstrijden hebben georganiseerd door Smyrna Speedway. Daarnaast  hebben ze 2 keer een Crasharama en dan is het volle bak in Orlando speedway. Het mooie aan deze baan was dat je rond heel de baan kon staan dit was dan ook de enige baan waar dat zo  was.Eigenlijk erg zonde dat we geen stockcar races hebben gezien op deze kleine speedwaybaan. Duidelijk was ook meteen dat het driften de zelfde sfeer had als bij ons lekker spelen met autos.

Smyrna Speedway
Op dinsdag 21 februari zijn we savonds naar New Smyrna geweest een asfalt baan van ongeveer 800 meter. New Smyrna is een hele nette baan en ook hier waren de tribunes groter als dat ze op film leken. We waren van de voren gewaarschuwd dat het wel eens laat klaar kon zijn door de crashes. Maar dta gebeurde niet er gebeurde die avond nier veel al waren 2 van de 2 wedstrijden goed. De races begonnen om  half 8 en waren om iet over half 10 klaar. De publieke belangstelling was tussen de 500 en duizend man het minst wat we bij de speedway hebben gezien. Daar moet ik wel bij zeggen dat het de zondag ervoor vol zat met de Nascar KN series en de asfalt Sprint Cars. Als je in ooit komt bezoek dan zeker de bar want dat is nou echt eens een speedway bar.

Daytona
De accommodatie op zich is al een bezoek waard wat is het er groot en wat ziet het er netjes uit.
Wij zijn vrijdagmorgen naar Daytona gegaan waar savonds de Pick Ups reden Doordat we een gold card hadden konden we dus de pits in en dus ook de pist waar de monster Enery Nascar staan. De autos staan in de pist box maar die zijn allemaal open en er werd hard gesleuteld. De pick ups staan gewoon achter de vrachtwagen in de pist en dat stuk rennerskwartier was erg toegankelijk.
De pits bevindt zich op het binnen terein en je wordt daar heen gebracht met een pick up met een soort treintje aanhanger er achter. 
We zijn ook nog even wezen kijken in de bocht waar ook vele mensen kamperen. Hier mochten we nog fotos maken bij mensen die een stylage hadden gemaakt op hun pick up.

De Daytona 500
Zijn er op zondag heel vroeg heen gegaan en het was al heel druk. Wat een mensen massa komt er op af en het publiek is heel gevarieerd.Voor de baan hebbend e grote sponsoren van de teams allemaal superstands en is veel te doen. Ook is er massas souveniers te koop. Toen zijn we met het treintje naar het midden terein gegaan en daar zaten mensen op de baan en zetten vele hun handtekening op de finish of op de baan. De president van Nacsr gaf daar een toespraak en daarna was er een concert en de rijders voorstelling waarbij je echt dicht bij de coureurs komt.
Ook bij de Daytona 500 wordt het volkslied gezongen en zodra dat klaar is komen er straal jagers over het stadion wat geheel gevuld was ( 101 duizend zitplaatsen en dan nog vele op het binnen terein ). Dan is het tijd voor de start en Owens Wilson mocht de legendarische woorden zeggen  "Drivers Start Your Engines!
De race werd een spectaculaire met veel crashes en spannend tot het einde. Nieuw was dat ze een soort van 3 heats reden ipv een race van 3.5 uur wat in mijn ogen beter was. Nascar zit een beetje op retour en ze hopen zo met hun nieuwe sponsor Monster enery en hun nieuwe raceformaat fans terug te winnen. Ik moet zeggen ik vond het goed te volgen en doordat ze het in 3 delen deden niet echt saai worden.

Voor mensen die twijfelen om naar Amerika te gaan, doe het het is de moeite waard. Het racen maar zo zijn wij ook naar de rodeo en de ijshockey geweest waar wij superavonden hebben gehad. Ook het touren is een must en entertainen dat kunnen de Amerikanen.

Voor mij is het in ieder geval niet de laatste keer dat ik er ben geweest.

Vele fotos staan op http://www.pewispeedway.eu/photo/Around+the+World

Peter van Oijen Pewi.nl
Terug naar boven
 
Voordat ik na Amerika ging hebben diverse mensen mijn gevraagd om een te beschrijven hoe het is daar. We beginnen met de dirt banen waarvan ik er 2 heb gezien namelijk Est bay en Volusia bij Bubba stonden we voor de poort maar helaas was deze afgelast doordat er smiddags teveel regen was gevallen. Met de speedweeks op Daytona wordt er 2 weken elke dag gereden op Bubba-Volusia en East Bay en tevens ook op de asfalt baan van Smyrna. 

Mijn eerste speedway wedstrijd was donderdag 16 februari in East Bay waar de Lucas late models reden die er ongeveer rond de 50 waren. Wat mijn al opviel dat er meer volk was dat ik dacht en dat dan voor de donderdagavond. Toen we binnen kwamen waren ze aan het tijd trainen en het viel meteen op dat ze zonder dempers reden. Om half 8 kwam het volkslied ( komt voor elke wedstrijd ) en toen kwamen de races die erg snel achter mekaar verliepen. Ik had voor 5 dollar een pist kaart gepakt en het was daar erg toegankelijk en de sfeer erg relaxt. Er werd een keer de baan bijgewerkt  en om iets over half 10 was de hele mooie finale verreden en was de avond over.

Toen gingen we de dag erop voor de eerste keer naar de World of Outlaw Sprint Cars, we waren doordat we in de file stonden pas om kwart over 7 bij de baan en toen zaten de tribunes al helemaal vol. Om half 8 begonnen de wedstrijden en we hebben toen snel een pitskaart gehaald ( moet je een formulier in vullen )en vanaf de pits de wedstrijden kijken. Wat ging dat hard die sprint cars echt bizar en niet uit te leggen. Doordat we laat waren waren we bril vergeten en zaten dus in de pitshoek waar eerder die week een sprint car over het hek was gevlogen. Dus we hebben goed oplettend na de bocht de finale zitten kijken en toen al besloten als we zondag terug gaan vroeg te gaan want.

Zondag zijn we toen terug gegaan. De zaterdagavond  wedstrijd voor de sprint cars was afgelast en verzet na zondagmiddag 12 uur en was net afgelopen toen we aankwamen. 80 Procent van het volk ging na huis 20 bleef om de volgende wedstrijd te zien. We zaten nu beter en hebben mooie wedstrijden gezien totdat in finale van de sprint cars een auto het publiek in iets voor waar wij vrijdags zaten. Er waren 3 gewonden waarvan een met een politie helicopter werd afgevoerd. Tot onze grote verbazing werd de wedstrijd niet afgelast maar werd de finale afgereden. Deze werd spectaculair gewonnen door Donny Schatz  die vanaf de 15 plek naar de eerste gereden was. De modifieds was ook spektakel want bijna alle autos hadden wel schade.

We zijn toen vrijdag 24 februari nog na de world of Outlaws late models geweest wat ook weer volle bak wak en mooie races.

Onze laatste dirt wedstrijd op zaterdag 25 februari in East Bay een wedstrijd voor de 360 spint cars met support van Micro ( kart motor ) en mini sprint cars ( motorfiets motor ). Veel lokale rijders en wat ook opviel veel gezinnen en kinderen bij deze wedstrijd. De sfeer was heel goed en met 62 spint cars in de pits beloofde het zeker een goede avond te worden. Ook Tonny Stewart was er en Rico Abrue. Wat ook opviel dat we steeds snel werden aangesproken met de vraag waar we vandaan kwamen. We hebben dan ook de hele avond bij een groepje Amerikanen gezeten wat heel gezellig was. De wedstrijden waren ook top en de sprint cars waren heel erg aan mekaar gewaagd met een zinderende finale. Ook hier ging het erg snel achter mekaar door en met het baanonderhoud ging het vermaak verder met interviews met rijders die al de finale gehaald hadden en kadootjes die na de kinderen werden gegooid. Met al een super en super gezellige avond speedway met een hele relaxte sfeer.

Dirt track racing is erg populair in USA en zit weer in de lift. Toen ik voor de eerste keer op Volusia kwam stond  ik ook echt te kijken wat druk hier. Het is kwa sfeer een heel eind het zelfde als banen als Blauwhuis, Sint Maarten , Texel en Emmen. Alleen een ding geen alcohol in de pits.
Kwa catering is het eten ook echt wel vaak goed en prijzen omgerekend ongeveer zelfde als hier. Entree was voor de world of outlaws 39 dollar en voor East Bay 30 en 35 daar kwam dan wel bij 5 dollar voor de pist. Normaal ligt de entree ongeveer op 15 dollar.

Met al een geweldige ervaring en ja ik ga terug na het land waar speedway groot heel groot is.

Binnenkort de ervaring rond de asfalt banen waaronder Daytona.

Peter van Oijen Pewi.nl


Terug naar boven
 

Op Pewi.nl hebben al vele banen gestaan en daar is dit weekend Yarmouth stadium bijgekomen, een baan waar ook nog niet veel mensen van het continent zijn geweest. Yarmouth stadium is een baan waar Spedeworth wedstrijden organiseert. Het ligt in Great Yarmouth een badplaats waar veel te doen is en je zeker een paar dagen kunt vermaken. Daardoor komen er natuurlijk ook veel toeristen naar de wedstrijden en zijn er veel wedstrijden in de zomer. Naast de autospedway is er ook nog Greyhound racing ( hazewind hond rennen).

De baan is rond de 300 meter en daardoor heb je al met weinig auto's veel actie, zo waren er 12 mascars die al voor leuke wedstrijden zorgde ook de heats met 15 bangers voor spektakel.


De accommodatie is ook super er is een klein rennerskwartier meteen gelegen aan de baan. Er is een gedeelte waar je overdekt achter glas kunt zitten wat er zeer netjes uitziet zoals de gehele tribune. Er zit ook een nette snackbar in.

Wij gingen naar de East Anglian reunion race voor unlimited bangers waar rijders zouden rijden die voor 2000 in Yarmouth bangers reden. Er stonden 70 auto's op de maar er kwamen maar 45 auto's. Er was wel heel veel publiek op deze wedstrijd afgekomen. Het matriaal was super zoals de wedstrijden.

Na afloop was het publiek ook zeer snel van het terrein af ( reden met 2 tegelijk van de parkeerplaats af ).


Met al een baan waar je een keer geweest moet zijn, het enige nadeel van de baan is dat het een beetje in een uithoek is maar is er een grote wedstrijd is het zeker de moeite.


Bekijk hier wat foto's van de auto's die er reden en van de baan in Yarmouth.


Peter van Oijen


Terug naar boven
 
0 jaar PAC (1973­2013).
 
Door Victor Feder, Karel Verhesen en Bair van Landeghem.
 
deel 1: Het oude circuit.
 
 
 
Zoals bekent bestaat dit jaar de PAC 40. Vanaf april 1973 word er op het bekende JaBa circuit aan de Akerstraat te Posterholt de autospeedway wedstrijden verreden.
Het begon allemaal in 1970 waar toen ook de jeugd met het fenomeen crossen te maken kreeg. Men ging toen s'avonds in de weekend wat uitleven met wat crossen op een stuk weiland bij cafe ''De Zwarte Berg'' in Posterholt. Daar kwam de jeugd bij elkaar om er wat rondjes te crossen totdat het qua rijden niet meer ging. Dhr. Jan Bakkes week na dit kort avontuur uit naar een geschikter stuk land in ''het Holst'' waar men naartoe reed om zich er uit te leven. Zo kwam er ook het idee naar boven om daar een autocross wedstrijd te houden. In het cafe ''De Vijfsprong'' werd de 1e vergadering gehouden. Daarna bij cafe ''De Zwarte Berg'' en later bij cafe ''De Postpoort''.
 
Er gingen ook een aantal mannen racen bij de NACO Baarlo en bij de ACON Burgemeester Damen park in Geleen. Dit met succes. Zo werd oa. coureur Lei Bakkes later in 1975 Nederlands kampioen in de vrije klasse bij de ACON.
Vanaf 1970 tot 1972 werden er de autocross wedstrijden gehouden, beter bekent als ''HotsBotsKnots''. De 1e races werden door de boer van het grondstuk georganiseerd en later nam Jan Bakkes het over. Legendarische namen zoals Frans Meuwissen H706, Lambert Keulen H104, Math Dela Roy H256 en Thea Theunissen H37  hebben er tijdens die auto crossen hun stuurmans kunsten laten zien. De races werden door middel van rondvertellen aan rijders en toeschouwers/aanhangers aangekondigd. Soms ging de autocross niet door vanwege de dichte mist die er tussen het laaggelegen weiland en het omringende bos hing. Er reden toen al verschillende klassen, waaronder de Rodeo (stockcar)­, de Ford­  en vrije klasse. Later na werden deze klassen omgezet in formules naar cilinder inhoud om toch voor iedereen gelijke kansen te geven.
Omdat er voor dit circuit geen vergunningen meer konden worden verstrekt, gingen de heren eind 1972 opzoek naar een andere lokatie.
 
Deel 2: Het huidige JaBa circuit en de oprichting van de PAC.
In verband dat de Posterholtse gemeente geen vergunning meer wou uitgeven, heeft dat de doorslag gegeven om het nieuwe circuit op Echter grondgebied op de Akerstraat te bouwen. Die gemeente deed toen niet zo moeilijk.
 Het grondstuk op de ''Varst'' bleek een ideale plek te zijn voor de autospeedwayraces.En zodoende ging men beginnen met de bouw van het nieuwe circuit. Er werd een 400 mtr. Baantje gegraven in verband met een veilige uitloopzone. Laterna kwamen er grote balkon betonplaten te liggen als talud en werd de baan verlengd naar 450 mtr. Op zondag 15 september1974 werd de baan officieel geopend.
 
Oprichting PAC Posterholt:
 
Er gingen een aantal mannen deelnemen aan zogenaamde orientatie ritten. Dit zijn speciale kaart met lees routes die op de openbare weg gehouden worden, maar waarbij de tijd een grote rol speelt. Zo moeten de deelnemers een bepaalde snelheid aanhouden om binnen de reglementaire tijd op de post binnen te komen. Is het verschil in tijd echter te groot, dan krijgt de equipe strafpunten. Men ging meestal bij andere clubs rijden. In Swalmen was er een club die deze ritten organiseerden. Om nu zelf zo'n rit te mogen organiseren, moest er echter bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Dit kon niet individueel. Maar wel als een club of vereniging. Toen heeft men in 1973 de PAC (Posterholt Automobiel Club) opgericht om toch aan deze norm te voldoen. Toen bestond de PAC uit 2 afdelingen nl. de orientatieritten en de cross/speedway. Dhr. Jan Geelen hield zich voornamelijk op met de orientatie ritten en Jan Bakkes nam de autospeedway op zich. Jaren later werd de naam PAC door het grote aantal leden gewijzigd in Provinciale Automobiel Club. De club werd koninklijk erkend.
 
 
Samenwerking met andere promotors/clubs:
 
Ook heeft de PAC in de loop van de jaren samengewerkt met andere clubs. Dit om de races eenmeer internationaal karakter te geven. Zo konden er ook EK, WK kwalificatie races gehouden voor top evenementen op het vaste land als voor de UK. De andere promotors waren oa. ACON (Geleen), ASCN (Duitsland), CAMSO (Belgie), BNSC (Belgie), SMC (Venray), SPEDEWORTH (UK), ISCT (Tilburg).
 
Op het nieuwe naamloze circuit gingen onder leiding van Jan Bakkes de activiteiten steeds verder. Er werd een naam voor de baan bedacht: JaBa circuit. De initialen van Jan Bakkes. Ook de plannen voor een staand gebouw kwamen er. Helaas kon hier geen vergunning voor aangevraagd worden. Men kwam toen op de oplossing om in Londen Engeland een complete dubbeldecker bus
 hiertoe te rijden en deze bij start en finish neer te planten. Het was dus een huis op wielen en dat mocht volgens de vergunning wel. Jaren later werd de dubbeldecker vervangen door 2 containers (1 voor de wedstrijdleiding en 1 voor de jury). Het circuit kreeg in de jaren daarna steeds meer vorm. De rechte stukken kreeg een sintellaag en de bochten werden voorzien van asfalt. In 1975 werd het gehele circuit geasfalteerd. In 1979 kreeg de baan een nieuwe asfalt laag.
Ook vonden er toen de 1e uitstapjes naar Engeland toe, en ook de 1e contacten met de Engelse coureurs waaronder de bekende en wijlen midget coureur Malcolm Goodman UK28. De 1e keer werd het Wembley stadion in Londen bezocht. Er gingen daarna regelmatig uitstapjes naar Engeland, waaronder de PAC rijders oa. Deelnamen het de WK hotrod races in het Foxhall Stadium te Ipswich. Ook kregen de PAC leden een eigen club blaadje. Rond 1973 begonnen bij de PAC de eerste kampioenschappen te onstaan.
 
Bangerraces:
 
Na in 1975 een banger race in Engeland te hebben gezien, kwam Jan op het idee om dit ook op het JaBa circuit te introduceren. Na afloop van de wedstrijd kwam deze primeur.Er werd toen door de bestuursleden afgesproken om voor de sensatie met hun oude kevers mekaars deuren eruit te rijden. Dit sloeg echter onder het publiek zo aan dat er de volgende races, de toeschouwers zelf
 hun slopers aan de start brachten om capriolen uit te halen totdat de laatste met zijn wrak zich nog kon bewegen. De zogenaamde banger DD races waren in Posterholt een feit. Jan Bakkes mocht zich toen de 1e Nederlands banger kampioen noemen. Soms mochten de dames ook een damesbanger race rijden.
 

Het 1e Wereld kampioenschap midgets:
 
Op 11 september 1977 werd in Posterholt het 1e Wereldkampioenschap in de formule klasse midgets gehouden. In samenwerking met SpedeWorth en ASCN Kaldenkirchen. Deze race werd gewonnen door de Engelsman Mick Bonner UK24. Na dit succes bleef de PAC in de loop van de jaren grote evenementen houden zoals Nederlandse­, Europese en Wereld kampioenschappen voor
de midgets, hotrod, stockrods, sprint 1300, stockcar F2 en de stockcar 1300 klasse. In 2007 kwamen de grand prix midget klasse tijdens het speedweekend van 11 en 12 augustus nog een keer terug om een grote wedstrijd te rijden; namelijk de Euro Challenge cup.

 
10 jarig jubileum PAC:
 
Op 25 april 1983 verzorgde schlager zanger Danny Christian vanwege het 10 jarig bestaan van de PAC een live muziekshow op het JaBa circuit.
 
 
Deel 3: Opening nieuwe JaBa circuit 1999.
  
In de winter van 1998 en 1999 werd het oude JaBa circuit geheel gesloopt en werd er op diezelfde plek een geheel nieuw circuit gebouwd. Dit om oa. betere veiligheid voor de toeschouwers te vergroten. Op 9 mei 1999 werd het circuit door de Burgemeester van Echt officieel geopend. In de loop van de jaren zijn er aan het circuit nog diverse veiligheids maatregelen genomen. Zo zijn er oa. Voor de rijders stoplichten en ter bescherming van de toeschouwers is er in 2012 een
 groot hekwerk om het circuit gebouwd.
 
 
De races:
 
Er word per seizoen maandelijks van april tot en met oktober 1 autospeedway wedstrijd de de zondag gehouden. In de maand augustus vind er een tweedaags race (zaterdag - zondag) evenement plaats. Ook wel het speedweekend genaamd. Tijdens dit speedweekend vind (en) er meestal 1 of meerdere grote top wedstrijden in de vorm van een NK, EK of WK plaats. Soms werd er ook wel in november nog een race gehouden. Ook is er de mogelijkheid om op de zaterdag te trainen.
  
De klassen:
 
De volgende klassen rijden (of hebben gereden) op het Jaba circuit (oude en huidig circuit).
Rodeo/Stockcar F1 (1970 - 1975, 2001 - 2002)
 
Superstock / F2 (1800cc/2000cc) (1975 - 1988, 1992 ­ heden)
 
Vrije klasse (tot 1600cc) (1970 - 1974)
 
Ford klasse (tot 1600cc) ( 1970 - 1974)
 
Bangers/Rodeo ( 1975 - 1987)
 
Prive cars (tot 2300cc) ( 1980 - 1986)
 
Lady cup (1310cc) (1981, 1990 -1991)
 
Superrod/Specials (tot 3500cc) (1980 - 1993)
 
Midgets (1635cc/1350cc) (1975 - 1991, 1993 - 1996, 2007 eenmalig optreden speedweekend)
 
Formule Toyota (1600cc) (1992, 1999 - heden)
 
Hotrod (1600cc/2040cc) (1975 - heden)
 
Minirod/Sprint 1300 (1330cc) (1983 - heden)
 
Ministocks (junior klasse 14 t/m. 18 jaar) (1000cc) (1984 - heden)
 
Stockrods (1310cc) (1976 - heden)
 
Standaard (2040cc) (1986 - heden)
 
Saloon stockcar (1800/2010cc) (1975 - 1991 ,1996 - heden)
 
Stockcar 1300 (1310cc) (1993 - heden)
 
Achteruit racing SARN (1988 -  1993, 1996)
 
Buggies  (1979 ­1980)
 
2 CV (tot 652cc) (gast klasse) (1996 - 1998)
 
 
Voorzitters PAC:
 
Dhr. Jan Bakkes (1973 - 1983)  aanvulling: beschermheer PAC  (geb. 19­09­1936 / 07­08­2003 +)
 
Dhr. Jac Janssen (1984 -  1985)
 
Dhr. Piet Willems (1986 - 1987)
 
Dhr. Leo Tetz (1988 - 2010)
 
Dhr. John Tetz (2011 - heden)
  
 
Oprichters PAC 1973:
 
Dhr. Jan Bakkes (+) (voorzitter) (autospeedway)  Dhr. Bernd Sieg
 
Dhr. Jan Geelen (secretaris) (orientatie ritten)       Dhr. Phil van Landeghem
 
Dhr. Jan Smeets (penningmeester)                                   Dhr. Bair van Landeghem
 
Dhr. Karel Verhesen                                                Dhr. Wim Demarteau
 
(+)                                          Dhr. Jo Clerx                                                     Dhr. Peter
 
Schmitz                                 
 
Dhr. Wiel Giesen                                                     Dhr. Ton Theelen                                          
 
Dhr. Lei Bakkes                                                      Dhr. Jeurissen
 
Dhr. Ger Verstegen                                                 Dhr. Har Tillmans (+)
 
Dhr. Har Joris                                                         Dhr. Frans Meuwissen (+)
 
Dhr. Math Cuypers
 
 
 
Door Victor Feder, Karel Verhesen en Bair van Landeghem.

Terug naar boven
 

Autospeedway is in Nieuw Zeeland een erg populaire sport. In totaal zijn er zo'n 35 banen bekend op een inwoners aantal van ruim 4,2 miljoen mensen. 24 Van die banen zijn verenigt in Speedway New Zeeland de bond van de speedway en te vergelijken met de ORCI in Engeland alleen horen er in Nieuw Zeeland ook de speedway motoren bij.
Speedway Nieuw Zeeland heeft 2700 full time rijders en daarnaast ook nog een 2500 die af en toe rijden.

 

Speedway in in Nieuw Zeeland een van de populairste sporten in de zomer, dat blijkt ook wel met o.a 240's waar dan de kranten van vol staan.

Ze hebben vele klassen waaronder stockcars ( superstocks) die er dan wel wat anders uit zien als bij ons.

Grote wedstrijden hierin zijn world final 240's en superstock team finales. Een team race met stockcars waar veel is toegestaan. Bekijk hier maar het filmpje van waar de Engelsen ook aan mee deden.

 

Naast de stockcars zijn ook de sprint cars, super saloons en midgets erg populair ( klik op de klasse om filmpje te zien). Dus het speedway draait dan zeker ook niet rond een klasse. Natuurlijk zijn er ook gewoon standaard klasse en ministocks maar dan wel in een ministockcar.

 

Naast de banen die zijn die zijn aan gesloten bij speedway New Zeeland zijn er nog losse banen. Deze hebben hun eigen regels en er rijden soms andere klasse zo als op Mermere Dirt. Klik hier voor een filmpje waar je een race ziet op zo'n baan..

 

Nieuw Zeeland is echt een speedway land dus ook zeker een vakantie waard want daarnaast is het ook echt een heel mooi land.


Terug naar boven
 

Vorig jaar is Pewi Lange Frans met zijn vrouw Magda naar Nieuw Zeeland geweest waar ze ook mee zijn geweest met de familie Dahm met het racen. Nu een jaartje later een update met in wat voor klassen ze nu hebben gereden. James rijdt nog steeds in de Sprint Cars wat hem goed afgaat maar daar is nu ook broer Keaton bij gekomen. Ook bij Keaton is het duidelijk dat hij erg talent heeft en zal dan ook een mooie toekomst in deze klasse hebben. Dochter Hillery is van de ministocks overgestapt naar de production saloons klasse waar ze met een honda rijdt. Haar droom is nog om in een Sprint car te gaan racen.
Wij wensen familie Dahm veel succes met het racen en volgende winter is Pewi Lange Frans met Magda erbij voor ons om het allemaal vast te leggen.
Bekijk hier de foto's van het team en van het bedrijf van familie Dahm.

 

Met dank aan Familie Dahm en Lange Frans


Terug naar boven
 

In verband met de 100ste verjaardag van de Indianapolis 500 komend weekend, willen we bij Pewi aandacht besteden aan Nederlands succesvolste coureur en Indy 500 legende; Arie Luijendijk.
Hij is geboren op 21 september 1953 in Sommelsdijk, later verhuisde hij naar Den Bosch, waar hij nog steeds zijn tijd in Nederland doorbrengt. In 1985 maakte hij zijn debut op de Indianapolis 500 waar hij rookie of the year werd. In 1990 wist hij voor de eerste maal de wedstrijd te winnen met de hoogst gemiddelde race snelheid ooit (299.307 km/h). Zijn eerste pole position behaalde hij in 1993, dit zou nog tweemaal voor elkaar krijgen in 1997 en 1999. De tweede Indy 500 overwinning kwam in 1997. Ook staan er sinds 1996 twee officiele ronde records op zijn naam; record over 1 rondje (gem. 382.216 km/u) en het record over 4 ronden (gem. 381.39 km/u) (qualificatie is over 4 ronden).

Bekijk hier filmpje Arie Luijendijk

 

Statistieken; Arie Luijendijk op Indy
17 starts, 2 overwinningen, 3 poles, 4 top 3 finish, 5 maal voorste startrij, 188 ronden aan kop, 8 wedstrijden aan de leiding gelegen

 

Dennis de Laat

 


Terug naar boven
 

De maand mei staat traditioneel in het teken van de Indy 500 met trainingen, qualificaties en tijdens het Amerikaanse Memorial zondag de race zelf. PeWi besteed deze maand extra aandacht aan deze wedstrijd, omdat de wedstrijd 100 jaar bestaat. Het is overigens de 95ste editie (ipv 100ste), omdat tijdens beide wereld oorlogen er niet gereden werd.

 

Bakermat


Indianapolis is een bakermat van zowel autospeedway als circuit racen. De eerste autoraces vonden plaats in Frankrijk waar vooral van stad tot stad werd gereden. Indianapolis Motor Speedway was een van de eerste permanente circuits. En in de hedendaagse autosport worden nog steeds gebruiken en termen gebruikt die hier hun oorsprong vonden; een straatauto / pacecar gebruiken om het veld op gang te krijgen, het neutraliseren van de wedstrijd met een safetycar, de term pole position komt hier vandaan naar de enorme paal waar de 33 posities van de deelnmers wordt weergegeven (beste positie was het dichtste bij de paal), the most famous words in racing; Gentleman start your engines!!! komen hier vandaan en zelfs het gebruik van een spiegel in plaats van een meerijdende mechanieker komt uit de eerste Indy 500.

 

In den beginne....


De Indianapolis Motor Speedway is een initiatief van Garl. G. Fisher, James A. Allison, A.C. Newby en Frank H. Wheeler en werd geopend in 1909. De ovale baan is 2˝ mijl lang (bijna 4 kilometer). De opkomst van publiek en coureurs was groot en de ondergrond van teer en gravel werd vervangen door 3,2 millioen bakstenen, hier dankt de baan zijn bijnaam the Brickyard aan. In 1911 werd de 500 voor het eerst verreden en gewonnen door Ray Harroun in zijn Wasp. Al snel groeide dit evenement en werd het het grootste 1 daagse sport evenemnt ter wereld met meer dan 400.000 bezoekers!

 

2011


Een record aantal van 42 coureurs zullen zich proberen te qualificeren voor de 33 startplaatsen. Van de namen die nu bekend zijn, zijn er vier oud winnaars; Helio Castroneves (2001, 2002, 2009), Dan Wheldon (2005), Dario Franchitti (2007, 2010), Scott Dixon (2008)  en maar liefst 18 de minimaal eenmaal een Indycarrace hebben gewonnen.


Schema;
Zondag 15 mei t/m vrijdag 20 zijn er trainingen.
21 mei Poleday; plaatsen 1 t/m 24
22 mei; Bumpday, plaatsen 25 t/m 33
27 mei; Carburation day (laatse training)
29 mei; INDIANAPOLIS 500, 1911-2011

 

Door Dennis de Laat


Terug naar boven
 

Ik ben vorige  week terug gekomen na 6 weken vakantie en heb toen meteen wat fotos naar jou gestuurd van het racegezin de familie Dahm waar wij zo
hartelijk werden ontvangen.
Al de eerste dag meteen een Pewi kalender afgegeven en nog een andere racekalender wat daar dus goed terecht komt met al die speedwaymensen.
De 3 kinderen die racen hebben een grote gezamelijke hal die vol staat met allemaal race atributen , computers en een paar grote tv's.
Hangt vol met fotos en ,kalenders en er staan een paar banken waar ze onder het genot van een pilsje elke wedstrijd die ze gereden hebben de volgende dag
gezamelijk terugkijken want elke heat van de drie kinderen wordt gefilmd om te analiseren.
Ik filmde natuurlijk ook dus ik moest ook elke keer mijn film laten zien want ik filmde net iets anders als zij en daar waren ze heel enthousiast over.


Ik ben daar terecht gekomen bij de fam. Dham dank zij mijn neef die al 50 jaar in NZ woont en ook al 45 jaar bevriend is met Gordon Dham de vader van
Hillary die sinds haar 13 al ministocks rijd en dit inmiddels al 4 jaar doet en nu de overstap wil maken naar de superstock maar Gordon wil dit nog even tegen houden ze is nog iets te jong voor het ruige werk.
Dan hebben we Keaton de middelste van de drie die 20 jaar is en rijd een produktie salooncar een honda waar hij een paar weken geleden in Huntly het
Waikato kampioenschap in zijn klasse heeft behaald na een raceoff met 3 andere rijders.
Keaton heeft de intentie om of supersaloon of sprintcar te gaan rijden als hij zijn studie afgemaakt heeft . Keaton is een heel bekwaam coureur die met het koppie rijdt.
Dan hebben we James de oudste van de drie met 23 jaar een goede sprintcar coureur en dat is ook de wagen waar mijn neef altijd aan meewerkt op wedstrijddagen alleen het motorische gedeelte wordt onderhouden door een motorbouwer uit Auckland die gespecialiseerd in de motor van de sprintcar.
Ik ben met de hele fam.Dham naar de teamraces in Palmston North geweest 3 pachtige dagen beleefd en spectaculaire races gezien.
Gordon had alles voor ons geregeld het motel en zelfs kaartjes in de vip-lounge van het stadion dat 2 dagen helemaal was uitverkocht met ongeveer 20.000
toeschouwers.
Verder zijn we nog naar Paradise-Vallyspeedway in Rotorua geweest,naar Kihiki-Speedway,naar Huntly Speedway en Waikaraka speedway in Auckland
waar we overal NZ kampioenschappen hebben gezien in verschillende klassen met een woord geweldig.
De volgende klassen daar gezien Superstocks,Stockcars,Ministocks,Saloon,Supersaloons,Streetstocks,Midgets,Minisprint,Modefeid,Sprintcars en Produktion
salooncars.
Dus je kan zien wat voor een ideale vakantie je kan hebben.( trouwens mijn vrouw vond het ook geweldig)

 

Bekijk hier de foto's.
 
Groetjes Frans en Magda


Terug naar boven
 

De eerste oval race wedstrijd voor auto's was in september 1896 in Narragansett dat gelegen was in de staat Rhode Island een staat naast de staat New York. De baan was een 1600 meter lange dirt track en er kwamen 6 auto's op de baan. Van de 6 waren 5 benzine auto en 1 met een elektrische motor. Of je het gelooft of niet de auto met de elektrische motor won de race en deze werd bestuurt door A.L Riker die onder grote plublieke belangstelling de prijzenpot mee naar huis mocht nemen en hiermee de eerste oval race winnaar werd.

 


Terug naar boven
 

 

Een geheel nieuw item op de Pewi site. In dit gedeelte gaan we de wereld rond om te kijken waar en wat voor speedway en demolition derby's  ze op deze aardbol hebben. Maar ook geschiedenis en wat is de invloed van de speedway in bepaalde landen.

Speedway World zal een informatieve aanvulling zijn, waarin je soms nog verrast zult gaan worden.

 

 

 

.
Terug naar boven