Woodford Glen NZ  28 oktober 2017
29-10-2017
Vandaag was het dan zover. Onze eerste Speedway wedstrijd in Nieuw Zeeland. Het circuit Woodford Glen ligt een kilometer of 5 buiten Christchurch. We waren vroeg om nog tijd te hebben om het rijderskwartier te kunnen bekijken. We waren niet de eersten want het publiek stroomde al flink binnen.
We kregen de gelegenheid om de technisch controleurs te spreken. Op zich niet veel anders dan bij ons. Alleen het meten van het geluidsniveau wijkt erg af. De motor van de auto moet stationair draaien en dan wordt met een geluidsmeter aan een “arm” onder de auto het aantal decibels gemeten. Maximaal 95 decibels. De 800 pk motoren geven ook dan al flink geluid.

De Speedway hier is veel meer een familie aangelegenheid dan bij ons. Hele gezinnen zie je binnen komen. Een gezinskaart is net zo duur als voor 2 volwassenen een kaartje. Met de gezinskaart mogen
4 kinderen gratis mee. Hierdoor is de sfeer ook heel anders. Alcohol wordt er niet verkocht en op de tribunes mag niet worden gerookt. De stadionspeaker schenkt ook aandacht aan de kinderen. Dit is ook een manier om aan de toekomst van de Speedway sport te denken.

De wedstrijden begonnen om 19.00 uur. Later dan Live calendar aangaf. Het aanwezige publiek wist dit, niets aan de hand dus. Er was veel publiek aanwezig. Onze schatting is ergens rond de 8000 speedway fans.
In “Christchurch” heeft in principe alleen de vlag bij het finishen en de witte vlag voor de laatste ronde een doel. Al het andere “verkeer” wordt met lichten geregeld. Heel eenvoudig, groen is rijden, rood sta je stil, oranje ligt de wedstrijd stil. Alle klassen reden 3 manches. De start van de contact klassen is bijzonder. Een voertuig van de organisatie wordt dwars op de baan gezet. De auto’s worden in 2 rijen opgesteld. Die staan strak tegen elkaar aan. Dan gaat de auto van de organisatie weg en bij groen licht denderen ze, dicht bij elkaar, weg.
De non contact klassen hebben wel een rijdende start.

 De super saloon en de “modified” hebben 800 pk motoren. Wij wisten niet dat je op dirt (hier was het gewone klei) zo hard kan rijden. De modified gaan af en toe op het rechte stuk met de voorwielen van de grond.
Vanwege de seizoen opener was er een prachtig vuurwerk. Ook hier nam de speaker de kinderen weer mee in de uitvoering. In het donker hoor je alle kinderen, op de vraag van de speaker of het vuurwerk moet beginnen, “yeah” schreeuwen. En dit wordt zo nog enkele keren herhaald.

In een goede 3 uur was het programma afgehandeld. De tijd tussen de manches is kort. De winnaar van de manche krijgt een grote finishvlag in de hand geduwd en mag een ereronde rijden. Meteen daarna rijdt de volgende klasse al op.

We vonden het een fantastische ervaring en kijken al uit naar volgende week zaterdag, de seizoen opener op Western Spring in Auckland.

Klik hier om naar de fotos te gaan.

Toon en Josefien.

Terug naar Okt (2017)