Comeback van de saloon stockcars
29-09-2017
De saloon stockcars een klasse die al vele jaren in de speedway aanwezig is. Mooie jaren waren zeker de jaren 80 en 90 voor de saloon stockcars toen de klasse op vele banen reed zo als Kaldenkichen ( D ) , Posterholt, Gruit Rode, Ruisbroek ( B ) , Tilburg en Venray. Er zijn vele EK saloon stockcars verreden zo was het EK in 1983-84-86 in Kaldenkichen, 91-93 in Ruisbroek en in 1994 in Venray. De continentals deden het ook goed zo won Dirk Thomas in 1984 het WK saloonstockcar en  Dirk Jacobs, Bert Houben en Louis Haagen hebben alleen een keer het EK gewonnen.
Helaas gingen steeds meer banen dicht waar de saloon stockcar reden en toen ze ook niet meer gingen rijden op het nieuwe Venray kon de klasse alleen nog maar rijden in Posterholt. 

Voor mezelf was het in Tilburg waar ik begin jaren 90 de klasse voor het eerst zag ( gingen al jaren naar Baarlo ). Op de kleine baan waren toen een tiental autos wat zeker daar voldoende was  voor veel spektakel en het was Louis Haagen die toen een van snellere mannen was en altijd zeer blij was als hij won. Al snel ging ik ook naar Venray en Gruit rode. waar ik eigenlijk in het begin zeker heen ging voor de saloons.

Maar na een aantal jaar dat de klasse stil stond met rond de 14 autos was het de organisatie van de bangers in Emmen die besloot om de saloon stockcars te laten rijden op Emmen. Maar er was wel een verschil met van te voren namelijk dat ze in de zelfde richting gingen rijden als in Engeland. De klasse zit ook in de UK erg in de groei en alleen dit jaar waren er al 4 nieuwe banen waarop ze gereden hebben. Nu een jaar later zijn er morgen 26 saloon stockcars ingeschreven wat volgens mij het meeste is sinds het EK in Venray in 1994.

Het is mooi om te zien dat de klasse weer terug is nu is het wachten op hoe de toekomst gaat verlopen. Wat gaat Posterholt in de toekomst doen ? Gaan ze nog een keer rijden op Ter Apel,of ergens anders ? 

Een ding is zeker morgen gaan we genieten van een mooi weekendje racen met de saloon stockcars waar ze gaan strijden om de World of Shale, tevens is er zaterdag een finale om The Man of Steel die wordt gesponsord door Hoekman Roestvast Staal.
Let op zaterdag beginnen de wedstrijden In Emmen  om 17 uur en zondag om 11 uur.

Peter van Oijen webmaster Pewi.nl 


Terug naar Sep (2017)